OPILÝ IZIDOR

Korpus
4 vejce
špetka soli
150 g cukru krupice
150 g změklého másla
80 g hladké (špaldové) mouky
¼ prášku do pečiva
120 g mletých vlašských ořechů+ tuk a strouhaný kokos nebo krupičku na vysypání plechu
Ušleháme bílky se špetkou soli. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a poté zašleháme změklé máslo a mleté ořechy. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně ručně, střídavě vmícháme část mouky s práškem, bílky, zbylou část mouky a nakonec opět opatrně bílky. Vznikne hutnější těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 15 minut na 200 °C, poté necháme vychladnout.
Ořechová náplň
250 g na jemno mletých vlašských ořechů
200 g cukru moučka
150 ml rumu
Smícháme ingredience na ořechovou náplň a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme ztuhnout do lednice.
Krém
250 g změklého másla
120 g cukru moučka
2 vejce
2 polévkové lžíce kakaa
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně 2 vejce, potom kakao a ušleháme v krém. Rozetřeme na ztuhlou ořechovou náplň a necháme znovu ztuhnout.
Poleva
100 g tmavé čokolády
70 g másla
Nad parou rozpustíme čokoládu a máslo. Ztuhlý Izidor polijeme polevou, rozetřeme, necháme trochu zatuhnout. Řezy necháme uležet.