MÁSLOVÉ PLETENCE S PEKANOVÝMI OŘECHY A JAVOROVÝM SIRUPEM
Na těsto:
-250 g hladké mouky -250 g másla (vychlazeného) -1/2 lžičky soli
- 100 ml ledové vody
Na náplň:
-150 g pekanových ořechů (nahrubo namletých) -170 ml javorového sirupu -1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu nebo psyllia
1) Javorový sirup krátce povaříme se škrobem
2) Přimícháme nahrubo namleté pekanové ořechy a necháme vychladnout
--
1) Mouku promícháme s 1/2 lžičkou soli, uprostřed uděláme důlek
2) Vychlazené máslo nakrájíme na kostky a postupně ho zapracujeme do sypké směsi; musíme postupovat rychle, aby se nám máslo úplně nerozpustilo - pár kostek dáme do důlku, přihrneme mouku a vše zapracujeme do drobenky
3) Postupně do drobenky přiléváme ledovou vodu a rychle vypracujeme těsto
4) Těsto zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 20 minut do lednice (připravíme si náplň)
5) Poté, co těsto vyndáme z lednice, pomoučníme si vál (hladkou moukou); troubu zapneme na 180°C
6) Opět musíme s těstem pracovat rychle (nenecháme ho povolit!); vyválíme ho do tvaru obdelníku o rozměrech cca 20 x 30 cm, po delší straně ho dovnitř přeložíme na 3 díly (do takového "jednoduchého šneka") a otočíme o 90 °
7) Zopakujeme dvakrát předchozí krok, podle potřeby přidáváme na vál mouku, aby se těsto tolik nelepilo
8) Těsto vyválíme do tenkého plátu o tloušťce cca 3 mm
9) Nožem vykrájíme obdelníky o rozměrech 10 x 15, kratší strany 5krát nakrojíme (2,5 cm od okraje)
10) Dovnitř obdelníku dáme 2 vrchovaté lžičky náplně a střídavě lehce překládáme (nemačkáme a netlačíme); oba konce slepíme (přitlačíme horní a spodní patro), aby nám náplň nevytekla
11) Pletence dáme na plech s pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme pekanovými ořechy; plech pocákáme vodou, aby těsto dobře vyběhlo
12) Pečeme 15 minut na 180°C, poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme dalších 10 minut
•Pozn.: S velkou pravděpodobností se stane, že trochu javorového sirupu s pletenců vyteče. Proto je nechte vychladnout a pak z nich odlámejte zkaramelizovaný vyteklý sirup.