ČOKOLÁDOVÝ DORT S RAKYTNÍKOVO-MEDOVÝM KRÉMEM
Na korpus:
-6 bílků
-6 žloutků
-200g třtinového cukru
-65g oleje
-60g holandského kakaa
-140g hladké mouky
Postup: 1)Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha 2)Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem 3)Obě směsi lehce spojíme stěrkou 4)Jemně přimícháme kakao a mouku 5)Dortovou formu o průměru max. 24 cm vymažeme a naplníme těstem (doporučuju formu obalit mokrým kusem látky, aby těsto vyběhlo rovnoměrně) 6)Dáme péci na 20 - 25 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů 7)Necháme vychladnout a poté korpus 2x prokrojíme
Na krém:
-1 miska (o objemu cca 4 dl) rakytníku
-250g mascarpone -500g tučného tvarohu (od Madety)
-5 lžic pastovaného medu
-2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
1)Rakytník prolisujeme přes cedník 2)Rakytníkovou šťávu povaříme se škrobem do zhoustnutí, odstavíme z plotny a necháme vychladnout 3)Poté smícháme s tvarohem a mascarpone a medem 4)Pláty čokoládového těsta promažeme a celý dort krémem pomažeme (hlavně bok dortu)
Čokoládová ganage: -100g hořké čokolády -100g smetany ke šlehání (33%)
1)Smetanu v malém kastrůlku přivedeme k varu, odstavíme z plotny
2)Metličkou do hladka vmícháme nalámanou čokoládu
3)Necháme mírně zchladnout, poté nanášíme na dort (pokud chceme stékaný dort, dáme cca polovinu ganage do zdobičky nebo cukrářského sáčku s úzkým otvorem a od horního kraje dortu necháme čokoládu stékat, dortem postupně otáčíme)